Njerëzit ndonjëherë ngatërrojnë konceptet e "treg", "agregator" dhe "dyqan online" dhe nuk e kuptojnë se si është rregulluar gjithçka në tregtinë elektronike. Cila është skema e këtyre faqeve, me çfarë jetojnë? Dhe nëse dyqani është i madh dhe punon me qindra marka, a konsiderohet tashmë një treg? Dhe pse të qëndroni atje fare, nëse keni dyqanin tuaj online? Këto dhe pyetje të tjera do të marrin përgjigje në artikull.

Çfarë është një treg me fjalë të thjeshta

Marketplace (platformë tregtare) është një platformë online për shitjen dhe blerjen e mallrave dhe shërbimeve përmes internetit, me fjalë të thjeshta, shitësit vendosin mallrat e tyre, blerësit zgjedhin opsionet më të mira për çmimet, karakteristikat dhe parametrat e tjerë. Vetë tregjet nuk shesin asgjë, detyra e tyre:

 • Siguroni promovimin e mallrave.
 • Drejtoni trafikun.
 • Bëni faqen dhe kërkoni produkte të përshtatshme.
 • Rritja e shitjeve të shitësve.

Bashkohuni në kanalin tonë në Telegram!

 • Tani mund të lexoni lajmet më të fundit të botës së marketingut në internet në mesazherin Telegram në telefonin tuaj celular.
 • Për ta bërë këtë, duhet të abonoheni në kanalin tonë.

Si funksionojnë tregjet?

Çdo sit ka nuancat e veta, por në përgjithësi parimi i funksionimit është si më poshtë:

 1. Shitësi është i regjistruar.
 2. Bën kartat e produktit në llogarinë personale me foto dhe përshkrime.
 3. I sjell ngarkesat e mallrave në magazinë e magazinës ose i vendos ato në magazinë e saj.
 4. Blerësi kërkon për mallra, bën një zgjedhje dhe bën një blerje.
 5. Mallrat shkojnë te blerësi.
 6. Marketplace transferon para te shitësi.

Çfarë e bën një treg të ndryshëm nga një dyqan online?

Dallimi kryesor është se dyqani online përfaqëson gjithmonë biznesin e tij dhe është i angazhuar në zhvillimin e tij. Edhe nëse është mjaft i madh, me qindra marka dhe një gamë të gjerë - për shembull, dyqani i pajisjeve dhe elektronikës "Eldorado" ose dyqani i fëmijëve "Obstetrics.ru", etj. - ky biznes është pronari i tij.

Tregu nuk është i fokusuar në një kompani specifike, ai është i interesuar për shitjet në përgjithësi dhe vepron si ndërmjetës midis shitësit dhe blerësit.

Që ky ekosistem të funksionojë si orë, tregjet diktojnë kushtet e tyre, të cilat duhet të plotësohen nga të dyja palët. Për shembull, për shitësit, këto janë kërkesa për paketimin, kartat e produktit, komisionet e detyrueshme. Është më e lehtë për blerësit, mjafton të paguani për mallrat dhe dorëzimin. Megjithatë, edhe këtu arrat filluan të shtrëngohen: së fundmi Wildberries prezantoi një komision për blerësit prej 2% për pagesat me Visa dhe Mastercard.

Si ndryshon nga agreguesi

Tregjet shpesh ngatërrohen me grumbulluesit. Në fakt, të dyja nga pikëpamja softuerike janë baza të të dhënave të mëdha të mallrave dhe shërbimeve. Por grumbulluesit janë vërtet të tillë: ata nuk ekzistojnë fizikisht, ata nuk shesin mallra të vërteta, ata thjesht mbledhin informacione në një faqe.

 • Në komisionin e shitjeve. Çdo treg vendos komisionet e veta, të cilat mund të jenë të ndryshme në varësi të llojit të produktit. Kjo mund të jetë një përqindje ose një shumë fikse në rubla.

Komisionet për lloje të ndryshme të mallrave mund të ndryshojnë - kjo është ajo që ata janë në

 • reklamat dhe njoftimet. Faqet po lëshojnë vazhdimisht promovime dhe oferta për pjesëmarrje në të cilat duhet të paguani.

Për të hyrë në faqen kryesore, duhet të merrni pjesë në promovim

 • Për pagesën e kostos së akullit. Në disa tregje, klienti lë kërkesa për t'iu përgjigjur të cilave kushton para. Kjo skemë funksionon në Profi.ru dhe faqe të tjera.

Llojet e tregjeve

Tregjet ndahen në disa lloje:

 • Shitja e mallrave. Këto janë të gjitha tregjet e mësipërme të njohura ku mund të shisni dhe blini mallra.
 • Shitja e sherbimeve. Për shembull, shkëmbimet e pavarura FL ose Etxt
 • Shitja e informacionit dhe e aseteve jomateriale: për shembull, shërbimet Spotify, twitch, Google Play.
 • Investime dhe shkëmbime financiare, platforma crowdfunding: boom starter.

Të mirat dhe të këqijat për shitësit

Tradicionalisht, së pari rendisim përfitimet:

 1. Ato ndihmojnë për të filluar shitjet nga e para: në shumë tregje nuk është e nevojshme të keni as një faqe interneti dyqanesh. Mjafton të merrni statusin e një sipërmarrësi individual ose të një shoqërie me përgjegjësi të kufizuar, të regjistroheni, të blini mallra dhe të filloni një biznes.
 2. Prandaj, nuk keni nevojë të shpenzoni për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e faqes, reklamat kontekstuale dhe SEO, mund të bëni pa programues, optimizues dhe profesionistë të tjerë.
 3. Ata organizojnë shitje në dorë: ju duhet t'i sillni mallrat nga selino në magazinë (ose të mos i mbani fare, nëse keni hapësirën tuaj të ruajtjes ose të marrë me qira), të bëni karta produkti dhe gjithçka tjetër - ruajtje, shitje, dërgesë - do të pushtojë tregun.
 4. Në rezultatet e kërkimit, tregjet janë të zëna vazhdimisht pozicionet në kryeqë nuk mund të thuhet për dyqanet e zakonshme online.
 5. Ata zënë dy rreshtat e parë pas reklamimit kontekstual
 6. . Më shumë mundësi promovimi dhe më shumë klientë. Shumë njerëz nuk njohin shumë dyqane online dhe faqet e tyre. Dhe nëse ato vendosen në tregje, marka e tyre do të jetë më e njohur dhe fluksi i klientëve do të rritet.
 7. Ekziston një analist për mallrat: në llogarinë personale mund të shikoni statistikat për shikimet, shportat, blerjet.
 8. Ju mund të hyni në tregjet e huaja duke shitur në AliExpress, Amazon dhe platforma të tjera ndërkombëtare.

Por ka disa anë negative:

 1. Një numër i madh i konkurrentëve - shitës të tjerë. Pjesa e sipërme zakonisht tregon produktet më të lira. Për të mos u kapur në bishtin e çështjes, duhet të ulni vazhdimisht çmimet dhe kjo shpesh është e padobishme.
 2. E njëjta gjë vlen edhe për promovimet. Shumë shitës ankohen se nëse nuk blini reklama dhe nuk merrni pjesë në promovime, mallrat nuk do të fluturojnë kurrë në dorëzim.
 3. Duhet të respektohen rreptësisht të gjitha kërkesat dhe kushtet e faqeve, duke filluar nga paketimi i mallrave për magazinë dhe duke përfunduar me kërkesat për madhësinë dhe cilësinë e fotografisë në kartën e produktit. Përndryshe, llogaria ose produktet do të bllokohen.
 4. Arsyet e bllokimit në Ozon
 5. Komisioni dhe pagesa të tjera. Siç kemi thënë tashmë, komisioni është i ndryshëm - në Ozon, për shembull, nga 1 shkurt 2021 është nga 4 në 20%. Në Wildberries, komisioni bazë për shërbimet e tregut është pothuajse 19%.
 6. Varësia nga tregu: kontratat me shitësit në shumë site thonë se ata kanë të drejtë të ndryshojnë kushtet e punës në mënyrë të njëanshme. Kjo është, vendimet nuk diskutohen, ju do të mësoni për to në fakt.

Pse nuk mund të shoh reklamat e mia kontekstuale?

Kush duhet të akomodohet?

Për të kuptuar, ju duhet saktësisht vendosja në tregje, eksploroni të gjitha të mirat dhe të këqijat dhe kontrolloni veten për pikat e mëposhtme:

 1. I përshtateni kushteve? A ka kompania apo subjekti juaj juridik statusin e duhur ligjor? A do të jeni në gjendje të ndiqni rregullat gjatë gjithë kohës?
 2. A ka shumë konkurrencë në vendin tuaj dhe për produkte specifike? Për shembull, në vitin 2021, shitja e pop-it ishte një biznes i rrezikshëm: nga njëra anë, kërkesa është e madhe, nga ana tjetër - konkurrenca nuk është më pak. Dhe nëse kamari juaj në treg ka shumë marka të njohura që kanë mundësinë të bëjnë zbritje të mëdha dhe të blejnë reklama, duhet të mendoni mirë.
 3. A ia vlen - a do të mbulojnë kostot e komisionit, promovimit, ruajtjes fitimet e mundshme? Mund të jetë më mirë të shisni mallra për të cilat ka më pak komision, ose t'i mbani mallrat në depon tuaj.
 4. Skema FBS, ose shitje nga magazina e saj
 5. A ka një kërkesë të mirë për mallrat tuaja? Nëse kërkesa është e ulët dhe kostoja është e lartë, vendosja do të jetë joprofitabile.
 6. Keni produkte cilësore? Asnjë promovim me pagesë nuk do të ndihmojë nëse blerësit janë të pakënaqur. Është shumë e lehtë të prishësh reputacionin e një marke.

Tani për ata për të cilët vendosja në treg nuk është fitimprurëse. Shitet përmes një dyqani online nëse keni:

 • Produkte shumë të specializuara që thjesht mund të humbasin midis mallrave të konsumit.
 • Mallra që prishen që nuk mund të presin gjatë në magazinë e orës së tij.
 • Mallra premium. Nuk është sekret që njerëzit kërkojnë produkte më të lira në tregje.

Si të vendoseni në tregje

Zgjidhni një vend për të akomoduar. Së pari provoni një për të zotëruar dhe kuptuar parimin e funksionimit dhe përfitimet.

 1. Regjistrohuni, krijoni një llogari.
 2. Vendosni të dhënat e kërkuara: zakonisht shteti dhe rajoni, lloji i organizatës (LLC, SP), emri juaj, emri i dyqanit online, kategoritë kryesore të mallrave.
 3. Plotësoni informacionin për kompaninë: faqen e internetit të dyqanit, adresën ligjore dhe numrin e telefonit, dokumentet përbërëse, detajet e pagesës, certifikatat e produktit.
 4. Nënshkruani kontratën.
 5. Plotësoni kartat e produkteve, ngarkoni artikuj dhe foto.
 6. Pas miratimit nga moderatorët, filloni punën.