Banorët e zonave bregdetare praktikisht nuk hasën në një koncept të tillë si "ajri i thatë në shtëpi", pasi këtu ka një indeks të lartë lagështie. Por banorët e atyre zonave të planetit tonë ku burimet ujore nuk janë aq të thjeshta, u përballën me një problem. Përqendrimi i lagështisë ndikohet nga stina, presioni atmosferik, moti, zona klimatike. Një nga mënyrat më të mira për të ruajtur nivelin e lagështisë në apartament konsiderohet të jenë pastruesit e ajrit Tion - https://iceoom.com.ua/, ata jo vetëm që ndihmojnë në këtë çështje, por edhe zgjidhin shumë probleme të tjera.

сухость воздуха в квартире

Ju mund të përcaktoni lagështinë e ulët të dhomës nga simptomat e mëposhtme:

  • thatësi në gojë, në buzë, lëkurë të duarve, fytyrës, veçanërisht gjatë gjumit;
  • kalcinime të shpeshta në një gjendje të qetë të shëndetshme;
  • ndjesi të pakëndshme të dhimbjes së fytit, kongjestionit të hundës;
  • tharje, nxirje e majave të gjetheve të bimëve të brendshme.

Nëse një person ka vënë re të paktën një nga faktorët e mësipërm, atëherë ajri në dhomë është padyshim i thatë, domethënë përqendrimi i lagështisë është nën 40%. Por përveç kësaj metode, mund të përdorni një pajisje të veçantë - një higrometër, i cili do të tregojë më saktë përqindjen e lagështisë në dhomë.

Efekti i ajrit të thatë tek njerëzit

Një mikroklimë e thatë, si ajo e lagësht, ndikon negativisht në gjendjen e komunikimit të trupit. Një person lodhet shumë, shpesh hapet, fërkon sytë, pasi lotojnë shumë, për më tepër, me kalimin e kohës, imuniteti dhe përqendrimi i tij i vëmendjes fillojnë të ulen. E gjithë arsyeja është se trupi nuk merr sasinë e duhur të lagështisë dhe fillon ta lëshojë atë, duke e varfëruar kështu ekuilibrin e ujit. Veçanërisht e rrezikshme është lagështia e ulët e dhomës për foshnjat, të moshuarit, familjarët e sëmurë, sepse trupi i tyre tashmë është i dobësuar, pasi nuk përmbajnë sasinë e duhur të ujit brenda për të rivendosur nivelin e lagështisë.

Përveç faktit që vuan mirëqenia e përgjithshme e një personi, organet e tij gjithashtu nuk funksionojnë normalisht. Mungesa e lagështisë ndihet nga sytë, rrugët e frymëmarrjes dhe lëkura.

  1. Sytë shpesh bëhen të përflakur, një person ndjen një ndjesi djegieje, acarim, vëren skuqjen e tyre. Me kalimin e kohës, loti fillon të thahet, sipërfaqja e syrit bëhet e ndjeshme ndaj hyrjes së grimcave të vogla, patogjenëve dhe shikimit të zvogëluar.
  2. Nazofaringu, fyti dhe rrugët e tjera të frymëmarrjes preken fuqishëm nga ky faktor, pasi mukoza thahet shumë për shkak të mungesës së lagështirës. Prandaj, një person shtëpia e të cilit është e thatë vuan nga një ftohje, sinusit kronik, rrufë, astma, bronkit dhe sëmundje të tjera të sistemit të frymëmarrjes.
  3. Огромную опасность отсутствие необходимого процента влажности приносит коже, ведь она становится шершавой, красной, воспалённой, с мелкими ранками, а также сильнее подвергается старению.

Si të lagështoni ajrin e brendshëm?

способ увлажнения воздуха в квартире

Një zgjidhje e shkëlqyeshme për problemin është lagështimi i ajrit në mënyra të ndryshme: nga popullore në të krijuar nga njeriu.

  1. Вешать на батареи влажные полотенца, тряпки, которые высыхая будут отдавать влагу в атмосферу.
  2. Устанавливать кондиционеры или проветривать помещение, что способствуют притоку кислорода с улицы и избавлении от ощущения сухости вокруг.
  3. А ещё удобно установить бризер. Этот прибор обеспечит дом свежим, теплым, очищенным воздухом даже зимой при закрытых окнах. Человек будет чувствовать насыщение кислородом и влагой извне без дополнительных проветриваний. Одним из лучших вариантов есть бризер от Tion. Он работает очень тихо, поэтому мешать жителям дома не будет. Три фильтра, что установлены в приборе, надёжно очищают воздух по современным стандарта, делая его безопасным и здоровым без сквозняков. К тому же изделие не позволяет попадать в помещение запахов, бактерий, аллергенов, газов.

Дышите качественным, насыщенным кислородом и будьте здоровы!